Vorige week schreef ik al hoe je met jonge kinderen over gevoelens kan leren met het kleurenmonster, deze week vertel ik je hoe dat kan met de Verenpret Pauw van Vtech. Het leuke aan de Verenpret Pauw is dat je er nog meer mee kan leren dan enkel gevoelens.

Een tijdje terug won ik bij Sofie een heus Vtech pakket. Voor elk kind zat er wat in en zo ook de Verenpret Pauw voor Nathan, maar het is vooral Charlotte die er mee speelt. De felle kleuren trekken dan ook meteen aan natuurlijk.

Wat kan je er allemaal mee leren?
Veel! Je leert over emoties, kleuren en vormen, maar ook de fijne motoriek wordt geoefend.

De motoriek
Ik begin met het laatste… De fijne motoriek. Doordat de pauw voornamelijk werkt door het afhalen en opzetten van de wasknijpers, oefenen kinderen zo hun fijne motoriek. Natuurlijk kan je er meer mee zoals de wasknijpers op je neus zetten als je broertje een volle luier heeft.

Emoties
Als je de knop op ‘liedjes’ zet en je zet een wasknijper op bijvoorbeeld geel dan zegt de pauw ‘Ik ben zo blij.’ en er begint vervolgens een super vrolijke melodie te spelen. Kies je voor rood dan zegt de pauw ‘Ik ben boos.’ en begint er een krachtigere melodie te spelen. Op deze manier leren kinderen dat je emoties kan koppelen aan muziek en je dus met muziek je emoties kan uiten. Ontzettend leuk.

De kleuren en vormen
Deze leer je onder het vragen gedeelte. De pauw vraagt dan om de ‘hart-toets’ te zoeken of om de blauwe knijper van de staart te halen. Zo zitten er verschillende varianten in het spel. Je moet vooral goed luisteren wat je moet doen. Soms moet je op de knop duwen, dan weer de knijper er afhalen of juist weer opzetten. Het vraagt dus net dat beetje meer taalbegrip dan enkel maar de kleuren en vormen kennen.

Leren en ontdekken
Deze functie laat je toe om heel wat te ontdekken over de vormen, kleuren en emoties in vrij spel, maar ook over de pauw als dier zelf. Door op de snavel te drukken vertelt de pauw allemaal leuke weetjes over zichzelf zoals waar hij woont, dat hij kleurrijke veren heeft, wat hij graag eet, …

Wat wij er van vinden?
De pauw is ontzettend leuk voor de zoon van 2 jaar om vrij mee te spelen, maar nog net te moeilijk om echt al leren mee aan de slag te gaan. Voor de dochter van 4 is hij ideaal om meer te leren over emoties en vormen. De kleuren kent ze inmiddels wel. Ideaal is hij dus voor kinderen vanaf 3 jaar en hij is zeker nog leuk tot en met 5 jaar om mee te spelen. Daarna is je kind er wel uitgegroeid.

Ik vind hem zeker leuk om in huis te hebben. Ik ben doorgaans niet de grootste fan van lawaaierig speelgoed tenzij het ook educatief wat bijbrengt. Deze is echt geweldig en mag dus nog een jaar of 3 blijven. Ik weet dat hij die 3 jaar ook zal overleven. We hebben inmiddels wel wat ervaring met Vtech speelgoed en de kwaliteit is bij zo’n dingen altijd erg goed.

Je kan de Verenpret Pauw hier kopen.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!