Ik weet nog toen we 9 maanden geleden van start gingen met de spraakcomputer, wat voor een drempel dat was. Onze zoon had een hulpmiddel nodig om te kunnen praten. Pfieuw, daar heb ik toch wel even mee geworsteld. Toen ook nog eens bleek dat dat traject niet eens zomaar vanzelf zou zijn, was dat extra hard.

Waarom we hen al deze dingen leren?
Ondertussen zijn we 9 maanden verder, hebben we 8 jaar ervaring met SMOG (spreken met ondersteuning van gebaren), 9 maanden ervaring met een spraakcomputer en sinds kort oefenen we thuis zelfs braille. Niet omdat 1 van ons dat nodig heeft, maar wel omdat andere communicatiemiddelen niet als vreemd zouden moeten worden bekeken. Ik wil mijn kinderen meegeven dat zo’n dingen er gewoon bij horen en dat ze niet zo gek kijken als de mensen die ons aankijken als de zoon zijn spraakcomputer in het openbaar bovenhaalt of we toch nog maar wat SMOG gebaren er tussen smijten om alles nog vlotter te laten verlopen. De blikken drukken je namelijk elke keer met de neus weer op de feiten dat het ‘niet normaal’ is. Al is niets normaal als je het mij vraagt.

Natuurlijk kijken mensen niet oordelend ofzo, het is puur nieuwsgierigheid. Niets verkeerd mee, maar jah… Als je al vaker wordt aangestaard (vaak wel veroordelend met extra commentaar) omdat je een groot gezin bent, je kind mega crisissen krijgt buitenshuis en van de wereld verdwijnt, je kind tics heeft, … dan stapelen die blikken op en op de duur heb je het gevoel van alleen nog maar bekeken te worden. Ik besef dat het probleem eerder bij mij ligt dan bij andere mensen, maar kom.

Als ik dus mijn kinderen kan leren niet raar op te kijken als iets niets alledaags voorbij komt dan doe ik dat dus.

Hoe doen we dat dan?
SMOG kwam 8 jaar geleden al in ons leven voor Lucas. Hij leerde er door praten en zodoende bleef het dus altijd een beetje hangen. Niet helemaal, want heel wat gebaren zijn bij mij al uit mijn geheugen verdwenen. Toch zijn er nog een aantal die we gebruiken met Victor en Charlotte en zelfs Nathan gebruikt er een paar. We moesten er niet voor doen, het kwam er vanzelf omdat het nodig was.

Toch willen we met de kinderen ook gewone gebarentaal gaan leren. Ik weet dat er een aantal dvd’s en cursussen bestaan. Ze staan op het verlanglijstje. Tot dan gebruiken we alvast de cijfer en alfabet tegels met daarop de handgebaren van PlanToys.

De PlanToys cijfers met handgebaren kan je hier kopen.
Het PlanToys alfabet met handgebaren kan je hier kopen.

De spraakcomputer kwam er ook vanzelf omdat Victor niet met SMOG wilde werken op enkele gebaren na. Hij wilde ook niet echt met pictogrammen werken. We moesten iets doen, want hij had zoveel in zijn hoofdje dat er uit moest. Zijn hele ontwikkeling begon er onder te lijden. Ook dit hulpmiddel kwam er dus vanzelf.

Braille is dus bij ons niet zomaar vanzelf er gekomen. We zijn niet van plan om hiermee echt veel te doen, maar ik wil wel dat ze de basis een beetje begrijpen. Dat ze begrijpen hoe het werkt, voor wie het wordt gebruikt, enzoverder. Hiervoor zet ik de cijfer en alfabet tegens met braille van PlanToys in. Gewoon omdat ze zo leuk en duidelijk zijn. Daarnaast gebruik ik ook een Magnatab bordje van Kid-O. Er zijn er van verschillende merken. Ik mis wel een groot bord in elk geval om de braille te oefenen. Ons kleintje is net te klein om bijvoorbeeld de naam van Thibeau of Charlotte op te maken.

Daarnaast hebben we ook Giant Polydron om buiten te spelen. Die verkocht ik destijds in mijn webshop met als hoofdreden dat hierop ook in braille de vorm op stond geschreven. Dat vond ik zo’n ontzettende meerwaarde aan het speelgoed, gewoon omdat het verder dacht dan de ‘norm’.

De PlanToys cijfers met braille kan je hier kopen.
Het PlanToys alfabet met braille kan je hier kopen.
Verschillende Giant Polydron sets zijn via deze website te koop.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!