Deze boekentip gaat over een boek (of eigenlijk 2 boeken) die al jaren meegaat in ons gezin. Al jaren zijn de twee oudste kinderen verslaafd aan schaken, zeker Thibeau is er grote fan van. Hij is er dan ook erg goed in. Als ik hem soms vraag waarom hij een stap zet dan kan hij zeggen ‘Jij gaat dat, dat, dat, dat en dat doen als ik dit niet doe.’. Ja, tijdens het schaken kan hij tot 5 stappen voorruit denken en mijn gedachten lezen. Creepy!

De tijd dat ik nog kon winnen van Thibeau is stilaan voorbij. Hij wil erg graag in een schaakclub, maar in onze regio is er geen voor kinderen van zijn leeftijd. Hij zal vast wel welkom zijn in de gewone club, maar dat is natuurlijk niet zo leuk voor hem.

1 van de redenen dat hij zo goed werd in schaken, is dus het boek ‘Schaken voor de jeugd‘.

Over het boek ‘Schaken voor de jeugd’.
Het boek gaat over een meisje Guusje en een jongen Jesse die beiden erg graag schaken en er alles over weten. Ze vertellen in het boek dan ook werkelijk alles over schaken. Dat alles komt in een zeer logische volgorde aan bod wat ik héél erg kan appreciëren.

Het boek begint uiteraard met een inleiding, daarna gaan Guusje en Jesse alles onderdelen overlopen. Zowel het schaakbord ofwel slagveld genoemd als elk schaakstuk. Bij elk schaakstuk wordt er ook een spelletje gespeeld met dat schaakstuk in de hoofdrol zoals een pionnenoorlog nadat de pion is uitgelegd of paraderende paarden nadat het paard werd uitgelegd.

Vervolgens leer je hoe je alles stukken moet opstellen en je moet spelen. Uiteraard krijg je ook een stukje schaaketiquette mee, schaaktaal, hoe tornooien werken, … Er worden ook tal van tips en trics gedeeld zodat jij echt alles weet om te kunnen winnen.

Als laatste is er nog een notitieblad dat je kan kopiëren om te gebruiken tijdens je schaakspel en een verklarende woordenlijst. Vooral dat laatste is voor een onwetende moeder die amper wat van schaken kent wel handig. Ik kan schaken, maar daar stopt het dan ook voor mij.

Het boek bevat trouwens geen lappen tekst. Alles wordt met zeer duidelijke en ook veel prenten uitgelegd en Guusje en Jesse vertellen echt alles zelf. Ze zijn dus eigenlijk continu in conversatie met elkaar om zo jou alles uit te leggen. Er wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van vetgedrukte woorden zodat je zeker het belangrijkste mee krijgt.

Wat wij vinden van dit boek?
Een aanrader voor elk kind dat graag wil leren schaken. Je hoeft zelf echt 0,0 kennis te hebben van schaken. Nadat je dit boek hebt gelezen, kan echt iedereen schaken en nog goed ook als je wat oefent. Ik ben echt héél blij dat we het boek hebben en het wordt er bijna elke schaaksessie wel bij gehaald. Ofwel om een regel na te kijken of gewoon om stiekem nog eens op te frissen hoe je nu het beste een bepaalde zet doet om toch zeker te kunnen winnen.

Schaken voor de jeugd kan je hier kopen voor 15,99 euro en je kan het hier ook inkijken.

Dan is er ook nog het Schaken voor de jeugd speel- en oefenboek‘.
Deze kochten we een hele poos nadat we het gewone schaken voor de jeugd boek al hadden. Ik botst er toevallig op en was zo enthousiast over het gewone boek dat ik deze ook moest hebben.

Dit boek bevat niet alle informatie over schaken, maar is echt wat het zelf zegt… Een speel- en oefenboek. Niet in het boek zelf, maar voor bij het schaakbord dat je hopelijk al in huis hebt staan nadat je het gewone boek kocht.

Het herhaalt wel alle stukken en dat staat er ook héél duidelijk in met HERHALING. Het is dus echt wel een opvolgboek op het andere. Verder bevat het tal van spelletjes die je kan spelen met je schaakbord om zo meer te leren over schaakcoördinaten, schaakpatronen en tal van trucjes om nog beter te worden en dus nog vaker te kunnen winnen. Het leert je nog meer inzicht krijgen in het spel.

Ook dit spel is geen platte tekst maar net zoals het andere boek met veel uitgetekende voorbeelden en opgemaakt als een leuke conversatie tussen Guusje en Jesse.

Wat wij van het speel- en oefenboek vinden?
Super leuk voor erbij. Het wordt aanzienlijk minder uit de kast gehaald omdat de kinderen hier graag gewoon schaken, maar toch zouden we het geen van allen kunnen missen. Ik ben er zeker van dat ook dit boek 1 van de redenen is dat Thibeau zo goed is in schaken. Het leert je immers zoveel anders naar het schaken kijken en je zoveel verder denken dan gewoon je stukken verzetten.

Ja, ook dit is echt een aanrader als je het mij vraagt.

Schaken voor de jeugd speel- en oefenboek kan je hier kopen voor 15,99 euro en tegelijkertijd ook inkijken als je wil.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!