Na onze favorieten voor kinderen vanaf 6 jaar, deze week die voor kinderen vanaf 3 jaar. We hebben er heel wat voor deze leeftijd zoals de SmartGames gebaseerd op sprookjes, maar we hebben er ook nog andere waar volgende 2 echt tussenuit springen voor ons…

Topfavoriet Castle Logix
We hebben deze nog maar een maand in huis, maar hij werd echt meteen gebombardeerd tot topfavoriet van Charlotte en Victor. Het was een paascadeau voor Victor van mijn ouders.

Opvallend aan Castle Logix is dat het een houten SmartGame is wat ik toch wel erg leuk vind.

Het spel bevat 4 kasteelblokken met op de ene zijde een liggende afbeelding en op de andere zijde een staande afbeelding van een kasteelmuur. Ook zijn er drie torens van verschillende lengte.

De bedoeling is om 1 van de 48 opdrachten na te maken zodat jouw bouwwerk er exact uitziet zoals dat in de opdracht. Hiervoor moet je de torens in de blokken stoppen. In het begin is het nog heel logisch dat de langste toren in de grootste blok moet, maar naarmate je verder komt in het spel moet je veel meer gaan nadenken. Er zitten zelfs opdrachten bij waarbij de blokken op hun hoek moeten staan en pas recht kunnen blijven staan als je de opdracht correct hebt nagemaakt.

Vanaf het master niveau wordt het echt moeilijker en moet je het doen met een schaduw van de blokken. Dat vraagt al behoorlijk wat inzicht van jonge SmartGame spelertjes.

Het spel is voor kinderen vanaf 3 jaar en dat is mijn inziens best correct. Onze zoon van 2 jaar speelt er al wel mee door de torens in de blokken te stoppen. Goed voor zijn fijne motoriek.
Het spel is zeker leuk tot 6-7 jaar al hangt het heel erg van je kind af. Ik ben er zeker van dat Charlotte er tegen die leeftijd wel klaar mee is terwijl Victor die nu 6,5 jaar is amper halfweg raakt.

Castle Logix kan je hier kopen.

Superfavoriet Brain Train
Brain Train is schattig, kleurrijk, educatief, vrolijk, … gewoonweg super leuk en aantrekkelijk voor jonge kinderen die het concept van SmartGames leren ontdekken.

Het spel bevat een locomotief, 2 wagons, 2 losse blokjes en 3x verschillende verbonden blokjes.

De bedoeling is om de opdracht na te maken en ervoor te zorgen dat de wagons met elkaar verbonden zijn. De moeilijkheid schuilt hem bij dit spel vooral in de blokjes met dubbele vorm. 3 van de blokjes kunnen namelijk gebruikt worden als cirkel of vierkant naargelang welke kant je gebruikt.

De starter opdrachten zijn uiteraard het gemakkelijkste. Hierbij moet je gewoon ervoor zorgen dat je trein eruitziet zoals in de opdracht.
Bij de junior opdrachten zijn er al kleuren weggehaald en moet je je dus meer focussen op de vorm van de blokjes. Aangezien alle vormen in verschillende kleuren voorkomen, is dit al heel wat uitdagender.
Bij de expert opdrachten krijg je de trein te zien in zij-aanzicht en zie je dus geen vormen meer, maar enkel kleuren.
De master opdrachten zijn de moeilijkste en hierbij krijg je niet te zien welke wagons je moet gebruiken. Ook worden vormen en kleuren weggehaald en krijg je nog maar een minimum aan aanwijzingen zoals bijvoorbeeld nog maar 1 kleur van een blokje dat op de juiste plaats staat.

Vanaf 3 jaar is ook hier weer een correct indicatie al wordt deze dus ook al door Nathan gebruik om de fijne motoriek te oefenen. Ik zou zeggen dat hij ook leuk is tot ene jaar of 6 à 7, al moet ik bij de master opdrachten zelf ook nog goed nadenken. Het is vooral het design dat oudere kinderen niet meer zo aanspreekt. Het ziet er echt wel heel kinds uit, maar dat maakt hem voor mij net zo leuk.

Brain Train kan je hier kopen.

Wil je graag nog meer SmartGames ontdekken?
– 3x SmartGames met magneten
– SmartGames en hoogbegaafd – 3 favorieten
– SmartGames: IQ-Arrows
– 4 uitdagende sprookjes
Favoriete SmartGames voor kinderen van(af) 6 jaar.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!