Ik ga om te starten al meteen nuanceren. Alles kan altijd goedkoper, je kan heel veel zelf maken en er zijn veel goedkope dingen op de markt. Ik spreek nu voor mezelf in mijn situatie. Thuisonderwijs aan 5 kinderen, een hond in opleiding, opstarten eigen zaak (jaja, dat kan altijd later ook nog maar mijn rekeningen betalen ook zichzelf niet gezien het financiële verlies sinds mijn man zijn ongeval), de zorgen voor die man, …

Met andere woorden zit ik in een situatie waarin het nu eenmaal net iets makkelijker is om dingen te kopen dan uren, dagen, weken, … zelf te zitten uitzoeken en maken.

Wie me al langer volgt weet dat ik iemand ben die ‘les en zorg op maat’ als 1 van de prioriteiten stelt in het thuisonderwijs van haar kinderen. Ik zal altijd zoeken naar de allerbeste methode, materialen, spellen, … voor mijn kinderen. Dat wil niet zeggen dat dat de duurste zijn en nog minder dat dit ook de beste zijn voor jouw kind.

Tot op heden had ik geluk. De oudste twee hebben zich de voorbije 6 jaar weten te redden met vrij standaard schoolmethodes met hier en daar een zorgboek er tussen en uiteraard heel veel spelend leren materiaal (al dan niet zelfgemaakt). Echter kon dat geluk niet blijven duren… Victor vraagt een totaal andere aanpak.

Ik heb het voorbije jaar me proberen te redden met de materialen die ik had en dat is veel, heel veel. Toch was het niet voldoende, of al zeker niet het juiste voor Victor. Enkel voor wiskunde heeft hij voldoende aan de materialen die ik al heb en de materialen van de Leerstudio slaan ook geweldig goed aan bij hem. Voor wiskunde zit ik dus safe. Nu alle andere vakken nog.

Ik heb de voorbije maand dag en nacht gezocht naar oplossingen voor taal, spelling en schrift. Naar speciale materialen voor kindjes met extra zorgen zoals hem. Naar methodes voor kindjes met dezelfde problematiek zoals hem… Elke keer botste ik al op het feit dat er geen 2 kindjes zijn zoals hem. Uiteraard is er nooit een exact duplicaat, maar zijn ontwikkeling en zorgen zijn gewoon helemaal eigen aan hem en uiten zich helemaal anders dan doorgaans verwacht wordt. Ook therapeuten krijgen maar geen beeld van hoe hij nu juist ontwikkelt en wat voor hem de juiste oplossing zou kunnen zijn.

Ik begon spullen die we het minste gebruikten te verkopen… Zo kon ik toch al heel wat nieuwe dingen kopen waarvan ik dacht dat ze zouden werken voor Victor. Ik had gelukkig mijn opzoekwerk goed gedaan en mijn kind het voorbije jaar goed geobserveerd. Wat ik kocht voor schrijven werkt echt… Het was de kost meer dan waard.

Ik zoek nog verder… Hij moet ook leren lezen. Ik heb 2 dingen op het oog en het ene is nog duurder dan het andere. Van beide is het ook weer een gok of het zou aanslaan. Ik wacht nog op een zichtzending om mijn definitieve keuze te maken. Maar, na die keuze zal er ook weer eerst wat verkocht en gespaard moeten worden en tot dan maak ik gewoon alles zelf.

Een voorbeeld van dat zelfgemaakt materiaal zijn de 100 knijpkaarten die je gratis kan downloaden hier op de blog.

Dit is geen klaagzang of smeekbede, wel een eerlijke kijk in ons leven en vooral om duidelijk te maken dat ze in Vlaanderen dan wel mogen roepen dat onderwijs voor elk kind gratis moet zijn… Van zodra je er voor wil zorgen dat je kind écht onderwijs op maat krijgt, telt die regel niet meer.

Ik doe het graag voor mijn kinderen. Ik zoek met plezier dag en nacht naar de geschikte oplossing en geef er dan ook ‘graag’ mijn dromen als een groot huis of de wereld rondreizen voor op.

Al wat ik eigenlijk wil zeggen is… Achter al dat enthousiasme, de mooie foto’s, de vele blogs over educatief materiaal, … zit ook iets anders. Een pijnlijke realiteit die er ook bijhoort. Alleen proberen we er het beste van te maken en stoppen we de nadelen ver weg omdat de voordelen altijd winnen.

Ik ben er zeker van dat ik onze zoon verder zal krijgen met mijn aanpak op maat dan eender wie. Dat is geen gestoef, gewoon iets waar ik kei trots op ben en waar ik zelf genoeg vertrouwen in heb.

Ik hoop dat niemand zich ooit laat tegenhouden om zin/haar eigen kind onderwijs op maat te geven vanwege het kostenplaatje. Er zijn altijd oplossingen.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!