Er bestaan een aantal SmartGames in winterthema en wij hebben er 2 van en ja, ik schrijf daarover terwijl de thermometer 25°C aangeeft. De SmartGames zijn namelijk ook leuk om te spelen als het buiten warm is.

Penguins on ice
Penguins on ice is een uitdagend spel waarbij het betere denkwerk aan te pas komt. Het spel bevat een speelbord en 5 puzzelstukken met een pinguïn op. De bedoeling is om alle puzzelstukken op het speelbord te krijgen waarbij de pinguïns zo geplaatst worden als in de opdracht.

Je kan nu wel denken ‘Weer zo’n spel waarbij alles moet passen.’ maar de moeilijkheid in dit spel zit hem in het feit dat alle blokken meerdere vormen kunnen aannemen. Op de foto hieronder zie je hoe het blokje met de pinguïn links en rechts kan geschoven worden.

In het bij de starter opdrachten krijg je de vormen van de blokken te zien en enkele pinguïns op hun plaats op het speelbord. Je moet enkel schuiven met je blokken tot ze de juiste vorm hebben en op het speelbord passen zodat de pinguïns op de juiste plek staan. Naarmate de opdrachten vorderen, wordt er niet meer weergegevens welke vorm de blokken hebben, maar enkel waar er pinguïns moeten staan.

Ik vind dit spel 1 van de moeilijkere die we hebben. Nutteloos om er bij te zeggen dat Thibeau het spel al uitspeelde. Niemand anders van het gezin raakt voorbij het Junior niveau dus het is dus echt geen spel dat snel uitgespeeld is… Of wij zijn er gewoon slecht in. Toch is het eentje waar ik snel naar zal grijpen. Het is gewoon erg leuk (en de pinguïns zijn super schattig).

Penguins on ice is hier te koop!

North Pole expedition
Dit spel heeft 2 spelvarianten, altijd leuk als er meerdere mogelijkheden zijn met een spel. Zo blijft het toch net wat langer leuk vind ik zelf.

Het spel bevat een opbergdoos die tevens kan dienen als speelbasis al kan je ook gewoon op de tafel spelen, 40 dubbelzijdige opdrachtkaarten en 7 puzzelstukken waarvan je er 6 nodig heb per spelvariant.

Om de eerste variant te spelen neem je alle puzzelstukken met de ijsberen, vissen en de walvis plus het puzzelstuk met de eskimo die een harpoen vastheeft.

De opzet is simpel… Plaats de puzzelstukken op de opdrachtkaart zodanig dat alle vissen en de walvis in het water zitten en de eskimo en ijsberen op het ijs staan.

Bij de andere variant verander je het puzzelstuk van de eskimo met harpoen door het puzzelstuk van de eskimo in de kano. Opzet is hetzelfde alleen moet de eskimo nu op het water belanden.

Het verdere spelverloop is hetzelfde. In het begin bevatten de opdrachtkaarten nog silhouetten van de dieren om je op weg te helpen, op het einde heb je enkel nog ijs en water en moet je echt zelf puzzelen.

Deze vind ik persoonlijk minder leuk, maar de oudste zoon speelt hem dan weer wel graag samen met mij wat het dan weer wel leuk maakt. Het is verder eentje waarbij we vlotjes halverwege raken en dus zeker niet de allermoeilijkste. Een SmartGame die voor wat extra afwisseling zorgt tijdens onze denkspellen therapie dag op zondag.

North Pole expedition is hier te koop!

Wil je graag nog meer SmartGames ontdekken?
Favoriete SmartGames voor 3+
– 3x SmartGames met magneten
– SmartGames en hoogbegaafd – 3 favorieten
– SmartGames: IQ-Arrows
– 4 uitdagende sprookjes
– Favoriete SmartGames voor kinderen van(af) 6 jaar.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!