In navolging van mijn boekentip van vorige week, moet ik deze wel doen. Een reeks van 4 boeken over de seizoenen in dichtvorm.

De vier kaboutertjes in de lente.
De vier kaboutertjes in de zomer.
De vier kaboutertjes in de herfst.
De vier kaboutertjes in de winter.

Over de vier kaboutertjes…
Maartje, Joep, Johannes en Moontje beleven samen super leuke en spannende avonturen in het bos. Zo maken ze een nest voor een nachtegaal, vinden ze de ring van een verdrietig meisje terug, zwaaien ze de vogels uit die naar het zuiden vertrekken en helpen ze Moontje als die door het ijs zakt.

Alle avonturen zijn uiteraard verwant aan het seizoen van het desbetreffende boek. Het zijn voorleesboekjes op rijm. Niet alle verhaaltjes gaan over de natuur, maar er zitten er wel heel wat tussen. Het zijn tevens ook niet allemaal even lange verhaaltjes. Het ene komt toe met een klein stukje van een bladzijde en het andere verhaaltje gaat over 4 bladzijden. Nooit te lang en altijd erg leuk gedaan.

De boekjes zijn prachtig geïllustreerd. Het zijn niet gewoon getekende tekeningen, maar het is een mix van tekeningen en ‘foto’s’ van andere dingen zoals wol, vilt, playmaïs, tulle, … Moeilijk uit te leggen dus kijk maar even…

De illustraties zijn kleurrijk, bevatten leuk details en zijn vooral héél erg schattig.

Een leuk detail
Elk boek bevat een extra leuk detail dat op elke pagina terugkomt.
Bij het lente boek een libel, zomer een lieveheersbeestje, herfst een paddenstoel en winter een mini sneeuwman. Het is telkens een klein detail dat op elke bladzijde verstopt zit en je samen met je kind kan gaan zoeken.

Voor wie?
De vier kaboutertjes zijn leuke voorleesboekjes voor jonge kinderen. Doordat het allemaal korte verhaaltjes zijn is het ook ideaal voor kindjes die nog nie zolang kunnen stilzitten om te luisteren naar een verhaaltje.

Onze oudste kinderen (10 en 11 jaar) gebruiken de boekjes voor de lessen taal. Ze leren over gedichten en verwerken ze creatief.

Een aanrader?
Ja! Ik had eerst 1 boekje gevonden in een uitverkoop, de herfst. Ik was er erg blij mee, maar vond niet direct de andere boekjes. Plots kregen we van mijn mama nog 2 andere, namelijk de lente en winter. Toen moest ik echt de zomer hebben, maar die vond ik nergens. Wekenlang heb ik gezocht tot het plots in pré-order verscheen op bol.com. Per direct bestelde ik het en 2 maanden later kwam het boek aan.

Je kan dus wel zeggen dat ik fan ben van de boekjes. Gans het jaar door staat het boekje dat bij het seizoen van dat moment hoort, uitgestald in onze eetkamer aka klas aka speelhoek aka leefruimte. Ze moesten zo mooi en leuk maar niet zijn.

De boekjes kopen of inkijken?
De vier kaboutertjes in de lente.
De vier kaboutertjes in de zomer.
De vier kaboutertjes in de herfst.
De vier kaboutertjes in de winter.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!