Ik heb tientallen materialen in huis om de fijne motoriek te oefenen. Van zelfgemaakt, goedkoop tot veel te duur (naar mijn mening, maar ik kocht het dan toch). Ik overweeg een aantal van de materialen te reviewen en begin dus met 3 goedkopere materialen.

Van goedkoop naar duur…

Geobord
Geoborden zijn er in verschillende prijsklassen. Het mijne komt nog uit de tijd van Hout en Spel. Ik verkocht het toen voor 4,95 euro inclusief rekkertjes.

Bij een geobord is het de bedoeling dat je rekkertjes over de pinnetjes spant. Je kan dat doen met kleine en grote rekkertjes. Je kan op die manier verschillende vormen, cijfers, letters, prenten, … maken. Zeker als je meerdere kleuren hebt. Doordat je de rekkertjes over een relatief klein pinnetje moet spannen oefen je de fijne motoriek en handspieren extra goed.

Op Pinterest heb ik een bord met geobord ideeën staan.

Een geobord is leuk voor kleuters, maar ook oudere kinderen kunnen hier nog mee aan de slag gaan. Mijn oudste jongens maken er super leuke patronen op.

Een geobord zoals ik heb kan je hier kopen.

Bus & bout
Deze is zo simpel, maar o zo leuk.
Je hebt een houten plankje met daarin inslagmoeren van 2 verschillende formaten en bouten. Met behulp van de imbussleutel draai je de moeren in de inslagmoeren.

Bus & bout is ideaal voor kinderen die de kleuterleeftijd hebben.

Bus & bout komt van houten onderwijsmateriaal. We hebben nog andere materialen van hen die inzetten op motorische ontwikkeling. Wie weet komen deze in een volgende blog aan bod.

De basisvaardigheden puzzel van Melissa & Doug
Deze is ook erg leuk voor kleuters al is hij ook leuk voor oudere kinderen die fijn motorisch niet zo sterk zijn. Je ontvangt een berenpuzzel met daarop tal van sluitingen zoals een veter, gesp, rits, drukknop, knoop, … welke je dus allemaal op en toe kan doen.

Een nadeel vind ik de puzzelmogelijkheid. Je kan namelijke alle delen er uit halen en weer op zijn plaats stoppen. Doordat je het er uit haalt, heb je nog een licht blokje in je handen dat niet blijft liggen waardoor het extra lastig is om de sluitingen te hanteren. Ik overweeg dan ook om onze puzzelstukken vast te kleven aan het onderbord. Ik zie ook helemaal de meerwaarde van het puzzelen zelf niet bij dit bord.

Je kan de basisvaardigheden puzzel hier kopen.

Wil je nog ander fijn motorisch materiaal ontdekken, lees dan zeker mijn artikel over de Skribi.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!