Met een zoon die een obsessie heeft voor auto’s is het niet zo vreemd dat we SmartGames in huis hebben met daarin auto’s verwerkt. We hebben er nog 2.

Vroeger hebben we ook Trucky 3 gehad, maar ik verkocht ooit al mijn SmartGames omdat mijn kinderen er niet naar omkeken. Echt… Al ontelbare keren spijt van gehad. Trucky 3 staat dus weer op de wish list voor voor de feestdagen, hij is immers echt wel leuk. Al zag ik dat SmartGames ook weer andere nieuwe heeft sinds kort… Het gaat weer moeilijk kiezen worden eind dit jaar!

Ook Smartcar hadden we in het verleden al en die werd toen mee verkocht in die domme bui. Echt waar mensen… Het is niet omdat je kind op 6 jaar er geen interesse in lijkt te hebben dat je ze moet gaan verkopen. De interesse kan dus echt nog komen en dan zit je daar zonder SmartGames. Been there, done that. Never again!

Smartcar

Vroeger vs. nu
Deze kwam er afgelopen Pasen terug dankzij mijn ouders. Yes!
Het leuke aan de nieuwe versie is dat die een upgrade kreeg. In deze zitten namelijk 2 opdrachtenboekjes. 1 voor kinderen vanaf 4 jaar en 1 voor kinderen vanaf 7 jaar. 2x 48 opdrachten en dus 2x zoveel plezier.

De vorige versie had een houten auto, de nieuwe een kunststof exemplaar. Ik ben op zich wel fan van houten spullen, maar deze van kunststof is echt wel super schattig. Ik ben dus in alle opzichte fan van de upgrade die dit spel heeft gekregen van SmartGames.

Hoe werkt het?
Smartcar komt met een lege auto en 5 blokken waarvan er 4 of 5 in de auto moeten gepuzzeld worden. De bedoeling is simpel… Je moet altijd eindigen met dezelfde vorm, de vorm van een auto maar dan hoekiger.

Het boekje met opdrachten voor kinderen vanaf 4 jaar begint met een stappenplan hoe je de blokken moet plaatsen in de auto. Eigenlijk kan dit ook al voor kinderen vanaf 3 jaar. Ik denk zelfs dat een vlotte peuter van een goeie 2 jaar hier al mee aan de slag moet kunnen gaan. Vanaf het junior niveau zitten we wel echt op het 4+ niveau. Hier krijg je de auto te zien in zijaanzicht met daarop de blokken. Bij het master niveau krijg je het zijaanzicht te zien waarbij enkele kleurtjes van de blokken zijn weggehaald en bij het expert niveau krijg je het zij- en bovenaanzicht te zien waarbij enkele kleurtjes van de blokken zijn weggehaald.

Bij dit boekje heb je 4 blokken nodig. De groene, rode, gele en blauwe.

Het boekje voor kinderen vanaf 7 jaar is uiteraard moeilijker. Hier start het met het zijaanzicht zoals in het junior niveau van het vorige boekje, maar de combinaties van de blokken zijn al moeilijker dan in het andere boekje. Verder bouwt het op zoals in het andere boekje totdat je in het expert niveau boven-, zij- en vooraanzicht te zien krijgt waarbij nog maar enkele blokjes gekleurd zijn.

Bij dit boekje heb je 5 blokken nodig en dus moet je ook steeds de oranje gebruiken.

Wat wij er van vinden?
Smartcar is zeker geen SmartGame voor volwassenen. Zowel mijn man, de 2 oudste kinderen als ik speelde hem al uit. Charlotte en Victor (en uiteindelijk ook Nathan) zullen er wel nog vele jaren plezier aan beleven. Een mega aanrader voor kinderen vanaf 4 jaar tot een jaar of 10.

Nog een leuk weetje.
Wist je dat er ook een Smartcar mini variant bestaat? Het lijkt een beetje op Tetris in een auto. Op foto ziet hij er kei schattig uit, maar we hebben hem zelf niet.

Smartcar kan je hier kopen.
Smartcar mini kan je hier kopen.

Road block
Een gouwe ouwe en nog steeds te verkrijgen in het assortiment van SmartGames. Goede klassiekers moet je dan ook behouden natuurlijk.

Wij hebben de oude versie via een vriendin gekregen, maar ook deze hadden we al eens gehad. Echt stom hé?!

Ik zocht even de verschillen op met de nieuwe versie, maar volgens mij heeft de nieuwe enkel 20 opdrachten meer. Wat goed is moet je dan ook niet veranderen.

Hoe werkt het?
Road block wordt geleverd met een speelbord, 4 gebouwen, 6 puzzelstukken met daarop een politieauto en een puzzelstukje met daarop de boevenwagen.

De opzet is simpel… Je plaatst de gebouwen en boevenwagen zoals aangegeven in de opdracht en jij moet je puzzelstukken met politiewagens zo zetten dat de boevenwagen onmogelijk nog weg kan.

Wat wij er van vinden?
Deze is voor kinderen vanaf 7 jaar, volgens mij kan het al iets vroeger voor de vlotte kinderen maar over het algemeen een vrij goede leeftijdsindicatie.

De oudste 2 kinderen speelden hem al uit en ook ik deed dat al bijna. Mijn man heeft meer moeilijkheden met deze. Het is dan ook een heel gekend spel binnen cognitieve training voor mensen met NAH. Zeker eentje die jaren mee gaat in elk geval.

De andere 3 zijn er hier trouwens nog wat jong voor, maar spelen er maar al te graag vrij mee wat dan ook weer goed is voor hun fijne motoriek en puzzelvaardigheden.

Road block is niet voor niets een klassieker en werd in het jaar waarin onze oudste geboren werd dan ook terecht bekroond als ‘Speelgoed van het jaar’. Eentje die dus sowieso in je SmartGames assortiment thuis hoort.

Road Block kan je hier kopen.

Nog meer SmartGames ontdekken?
Froggit: Een SmartGame voor het hele gezin
– Favoriete SmartGames voor 3+
– 3x SmartGames met magneten
– SmartGames en hoogbegaafd – 3 favorieten
– SmartGames: IQ-Arrows
– 4 uitdagende sprookjes
– Favoriete SmartGames voor kinderen van(af) 6 jaar.
– SmartGames on ice
– 2 stoere compact SmartGames

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!