Ik kocht deze vorig jaar om de fijne motoriek van Victor verder te oefenen en wat een voltreffer was me dat. Aximo is echt geen eenvoudig materiaal en al zeker niet het goedkoopste, maar wat ben ik blij dat we dit in huis hebben.

Wat is het?
Aximo is een variant op insteek- of legmozaïek. Je gaat met behulp van allemaal kleine rolletjes een tekening maken alleen… Je legt het niet en je stopt het ook niet in een bord met gaatjes maar je maakt je prent verticaal.

Plaats het witte bord met allemaal wiebelende latjes in een houten standaard en schuift de gekleurde rolletjes tussen de latjes in om zo een tekening te vormen.

Wij hebben de variant met kleine rolletjes (je hebt er ook grote die je met je volledige hand kan hanteren) en wordt er echt een goede pincetgreep vereist om dit tot een goed einde te brengen.

Het is echt niet eenvoudig want de witte latjes zijn best flexibel en als je er tegen duwt dan schieten de rolletjes er weer tussenuit (en alle kanten op). Het vraagt dus de nodige concentratie en precisie en daarnaast ook nog eens het inzicht om de prent te maken. Ook tellen komt aan bod. Je moet immers weten hoeveel rode of blauwe of … je naast en boven elkaar nodig hebt.

Kortom, je oefen met Aximo heel veel vaardigheden.

Nog een leuke extra… Als je ontwerp klaar is dan kan je er bovenaan ook nog een houten latje opzetten zodat je een soort van kader of lijstje krijgt dat je gewoon een tijdje op de kast kan zetten.

Wat wij er van vinden?
Aximo is geweldig! Een super aanrader voor kinderen van verschillende leeftijden. Op het eerste zicht lijkt het materiaal zuiver voor de oudste kleuters, maar ook oudere kinderen kunnen hier echt nog mee weg. Ikzelf vind het zelfs nog leuk om mee te spelen het heeft me getraind in koekjes geven aan de hond zonder ze te laten vallen of te moeten bukken elke keer.

Lach maar ja, ik ben echt zo onhandig en dat is nu dus veel beter dankzij mee te spelen met de kinderen als ze met de Aximo bezig waren.

Ook jonge kleuters kunnen er trouwens al mee weg. Charlotte speelt er graag vrij mee zonder de prenten na te maken. Zo oefent ze in elk geval wel haar fijne motoriek en ze sorteert vaak op kleur. Ook niet onbelangrijk.

Nathan speelt er ook af en toe mee, maar let op! Het is eigenlijk niet voor kinderen onder de 3 jaar. De rolletjes van onze set zijn echt klein, maar onder toezicht kan het natuurlijk wel. Zie hem geconcentreerd werken.

Waar kopen?
Daar hebben we een probleem. Het is particulier echt niet zo eenvoudig te vinden. Voor leerkrachten is het een stuk makkelijker via de grote schoolleveranciers. Je moet wel héél goed opletten want er zijn heel wat varianten van te koop. Van hele kleine sets tot de set die wij hebben (en dan heb ik het dus over de hoeveelheid) en je hebt ook sets met hele grote rollen die je met je hand kan hanteren tot kleine sets die je met je vingers moet hantere zoals de onze (en hier heb ik het dus over het formaat van de Aximo zelf).

Ik zou dus zeggen… Open je zoekmachine en kijk even rond. Het is hoe dan ook echt een grote aanrader, maar schrik niet van de prijs. Het is duur, maar ik vind het persoonlijk zijn geld echt waard.

Nog goed om weten…
Als je de set besteld die wij hebben, hou er dan rekening mee dat je zelf iets moet voorzien om het in op te bergen. Mijn man maakte er zelf een opbergdoos voor, maar het wordt dus geleverd in een plastiek zak die je niet opnieuw kan gebruiken.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!