Als je een boek zoekt in de categorie ‘Mooiste boek ooit.’ dan hoort Kleine Adam daar sowieso in thuis. Het is een klassieker uit 1983 en met andere woorden 6 jaar ouder dan ikzelf ben. Het werd herdrukt in 2011 door uitgeverij Lannoo.

Het boek werd geschreven door Mariette Vanhalewijn en is prachtig geïllustreerd door Rita van Bilsen. De dames mogen echt een pluim op hun hoed steken voor dit prachtige exemplaar.

Het verhaal zelf
Kleine Adam is niet blij met de wereld zoals hij is. Hij neemt een grote bezem en veegt alles in de grote afvoerpijp, maar werkelijk alles. Alleen… alles is ook wel echt weg en is het dus erg stil. Hij denkt na over wat hij nu kan doen en zoekt in zijn broekzak naar wat hij nog heeft. Hij vindt onder andere kleurpotloden en hij besluit de wereld opnieuw te tekenen.

Hij tekent de aarde helemaal opnieuw net zoals hij zich kan herinneren uit de atlas van zijn vader. Hij denkt aan alle dingen die vroeger wel mooi en goed waren op de wereld en gaat aan de slag met zijn kleurpotloodjes. Hij tekent mooie dingen, maar het loopt niet altijd zoals hij wil. Zo maken die mooie vogels wel erg veel kabaal en dat moet hij dan weer gaan oplossen.

Zo tekent hij het ene na het andere, maar denkt wel steeds goed na. Zo heeft hij op een bepaald moment een weg nodig, maar niet zo breed als vroeger waar auto’s veel te hard op reden. Hij tekent een smalle weg, een pad dat niet gevaarlijk is.

Hij botst op heel wat keuzes waarbij hij goed moet nadenken. Hij tekent op een bepaalde moment zelfs een papa met ergonomische draagzak (al wordt dat zo niet vernoemd, ik werd gewoon heel blij van het prentje van de ergonomische draagzak).

Uiteindelijk wordt de wereld weer zoals hij vroeger was. Adam bedenkt hoe het toch weer beter kan.

Wat wij er van vinden?
Het is een prachtig boek over bewustwording voor kinderen vanaf 6 jaar, maar eigenlijk zouden gewoon alle volwassenen dit boek ook moeten lezen.

Het is een boek dat je doet nadenken over je levensstijl, racisme, oorlog, …, maar ook over luisteren naar kinderen. Luisteren naar al die kleine Adammetjes die van de wereld een betere plek willen maken.

Het is een wondermooi boek waar je echt even stil van wordt.

Daarnaast is het ook een boek waar je echt praktisch mee aan de slag kan gaan. Je kan je kinderen zelf een wereld laten verzinnen en daar een verhaal over laten schrijven of hun eigen ‘perfecte’ wereld laten tekenen. Ik deed het zelf nog niet, maar dat gaan we volgend schooljaar wel doen.

Een onmisbaar boek dat in elk gezin op de kast zou moeten staan.

Kleine Adam is hier te koop.

Wil je nog meer boekentips ontdekken? Klik dan hier.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!