Ik ontdekte de superslimme dingen reeks nog niet zo erg lang geleden en heb er al 2 van de 4 in huis. De andere 2 zullen ook ongetwijfeld volgen wanneer het kan of nodig is. Je zal ze dus in de loop der tijd allemaal als boekentip zien verschijnen hier op mijn blog.

Ik schreef nochtans in het verleden dat ik niet zo’n fan ben van encyclopedieën toen ik schreef over het Monsterlijke Microben boek. Ik ben dan ook erg kritisch als het aankomt op dit soort boeken.

Dus… 123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat.

Voor wie is het boek?
Dit boek is een leuk en laagdrempelig boek voor kinderen vanaf 10 jaar om hen wat meer bij te leren over het klimaat en milieu. Al zou eigenlijk, zoals de auteur het zelf zegt in haar voorwoord, iedereen dit boek moeten lezen. Het boek kan ook perfect voor volwassenen als je het mij vraagt.

Toch kan ik over het boek heel duidelijk enkele goede en enkele slechte dingen opsommen. Nee, het is geen algemeen enthousiasme. Ik heb echt wel wat aan te merken op het boek. Ik zei het al… Kritisch als het aankomt op encyclopedieën.

De goede dingen
1. Doordat het boek is opgedeeld in 123 dingen, zijn er geen ellenlange teksten te vinden. Korte tekstjes, maar toch bomvol nuttige informatie. Meteen tot de essentie van de zaak zonder teveel poespas. Zeker mijn 2 oudste jongens hebben dit nodig als het op informatieve teksten aankomt.

2. Het is grappig en leuk. De teksten zijn informatief, maar bij elke tekst staan ook leuke en subtiele tekeningen. Ze zijn duidelijk getekend en de meeste ook nog eens met een grappig detail. Dat maakt dat je net verder wil blijven ontdekken in het boek.

3. Het boek is eenvoudig geschreven waardoor iedereen de teksten kan begrijpen. Toch zijn de teksten niet op een kinderachtige manier geschreven waardoor het boek ook zeker een aanrader is voor volwassenen.

4. De titels verklappen niet alles over de inhoud van het weetje waardoor je dus nieuwsgierig wordt en verder wil gaan lezen.

5. Ik vind het boek gewoon erg mooi. De kaft, de vormgeving, de prints bij een nieuw hoofdstuk, … Het is echt een stijl die mij aanspreekt.

De minder goede dingen.
1. Bij een encyclopedie wil ik vaak dingen snel kunnen opzoeken. Een duidelijke inhoudstabel is dan echt een must. In dit boek is de inhoudstabel zeer beperkt en onduidelijk. Het zal dus geen encyclopedie worden die ik zal gebruiken om snel dingen in op te zoeken.

2. Doordat het boek is opgedeeld in allemaal weetjes, is het geen boek dat je zomaar even gaat lezen voor een kwartiertje, laat staan een uur. Je komt niet in een lezersflow zoals je dat wel hebt bij een verhaal. Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet, maar het is wel fijn als je toch enkele pagina’s na elkaar kan lezen zonder dat het ‘zwaar’ gaat aanvoelen.

3. Voor een kinderboek vind ik het lettertype echt aan de kleine kant. Mijn doorsnee boeken die ik lees als volwassene hebben zelfs een groter lettertype al hebben mijn 2 oudste jongens daar niet zoveel last van.

Algemeen besluit en waarom ik dan toch zo’n fan ben.
Ik heb hoe dan ook een zwak voor boeken die er mooi en leuk uitzien. Maar ook de weetjes zijn gewoon heel duidelijk uitgelegd. De kinderen begrijpen de teksten en leren er ontzettend veel uit bij. Ze grijpen zelf op tijd en stond naar het boek en dat is voor mij het belangrijkste. Ze ontdekken dan een weetje en komen dat uitgebreid aan mij vertellen. Zo leren we allemaal wat bij.

Dat bijleren dat is nu net het belangrijkste voor mij bij dit soort boeken. Ze grijpen er naar en ontdekken nieuwe dingen zonder dat ze er een grote inspanning voor moeten leveren en de grappige prentjes helpen natuurlijk om hen elke keer weer nieuwsgierig te maken en een nieuw weetje te gaan ontdekken.

Kortom, ik vind het toch echt wel een aanrader. Zeker voor kinderen die graag zelf dingen ontdekken en meer willen weten over het klimaat en het milieu op een laagdrempelige manier.

123 superslimme dingen die je moet weten over het klimaat kan je hier inkijken en kopen.

Wil je nog meer boekentips ontdekken? Klik dan hier.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!