Sinds een maand heb ik de motoriekborden Handige Handen van Schrijfritmiek in mijn bezit en na de wel zeker 100 vragen (Nee, ik overdrijf niet. Ik ben op een bepaald moment echt streepjes op een kladblad gaan zetten omdat het zo opvallend was.) die ik erover kreeg op zowel al mijn Instagram stories als mijn Facebook verhaal en mijn Facebook posts, werd het tijd voor een blog erover. Zo kan ik altijd gemakkelijk linken zonder 100x hetzelfde te moeten typen. Ik praat namelijk heel graag met al mijn volgers en help jullie maar al te graag verder, toch heb ik mijn handen meer dan vol en maak ik het mezelf graag wat gemakkelijker. Terugkerende vragen tackelen met een blogartikel is daar 1 van.

Hebben jullie de borden los kunnen kopen of hebben jullie pakketten?
Wij hebben zowel zorgpakket MIX 1 als MIX 2. Waarom die 2 en waarom zelfs 2 zijn dan de meest voorkomende volgende 2 vragen.

Wel, om te beginnen heb ik 3 (van de 5) kinderen die hier gebruik van zullen maken. Nathan is 2,5, Charlotte wordt bijna 5 en Victor wordt bijna 7. 3 kinderen van toch wel verschillende leeftijden en dus heb ik voor elke leeftijd iets nodig. Een gemixt pakket was dus de meest logische oplossing. Waarom ik er dan 2 heb genomen? Omdat vooral Victor heel moeilijk 2x met hetzelfde kan spelen in dezelfde 1 à 2 weken.

Ik kocht bij 1 pakket de fijne motoriekdoos (niet de grote) en bij de andere niet. Ik schatte in dat ik met 1 doos wel toe zou komen voor 3 kinderen.

De Handige Handen borden zijn voor kleuters en je hebt er maar 1.
Klopt! Ik heb officieel, op dit moment, maar 1 kleuter en dat is Charlotte. Nathan zou na de herfstvakantie mogen starten, maar de Handige Handen borden zijn voorzien voor kinderen vanaf 3 jaar en is Nathan dus nog te jong. Onder toezicht mag hij er mee spelen en er zijn zeker al borden waarvan de materialen niet te klein zijn en dus niet in zijn mond passen en die hij dus alleen kan doen.

Victor wordt bijna 7 en zit officieel in het tweede leerjaar. Wie me al langer volgt weet het natuurlijk al, nieuwe lezers niet… Victor is een jongen met een normaal IQ, maar heeft autisme en ernstige verbale dyspraxie. Beide diagnoses hakken er bij hem serieus in waardoor zijn ontwikkeling toch vertraagd is. Zijn fijne motoriek staat dus ook achter en hij begint nu pas stilaan tot schrijven te komen en dat is mede dankzij de materialen van Dorine Cleve, de dame achter Schrijfritmiek.

Een jaar geleden begon ik met Krullenbol (derde foto hieronder met de egeltjes), van haar hand en vanaf dat moment zag je Victor aanzienlijk groeien. Sinds we de Handige Handen borden hebben, is hij nog meer gegroeid en leerde hij al 6 letters schrijven in verbonden schrift!

Blijven inzetten op fijn motorisch vlak op een leuke en speelse manier is en blijft dus het allerbelangrijkste voor hem. Als je het mij vraagt… Voor elk kind.

Kom je toe met 1 motoriekdoos voor de 3 kinderen?
Ja! Ik zet er zonder problemen 3 kinderen mee aan tafel. 4 of 5 zelfs, maar dan wordt het al moeilijker. Tot 2 kinderen kunnen ze met hetzelfde soort motoriekbord aan de slag gaan. Vanaf dan moet er gekozen worden voor een ander type motoriekbord.

Het enige dat ik eigenlijk nog mis zijn meer halve balletjes met magneetjes. Dit is zonder twijfel het meest gekozen materiaal en dan is het wel fijn als ze een heel bord in hun lievelingskleur kunnen vol leggen, maar kom… Dat ligt meer aan de voorkeuren van mijn kinderen dan aan de hoeveelheid die geleverd wordt. Ze kunnen namelijk wel gewoon 2 borden vol leggen als ze verschillende kleuren gebruiken.

Oh ja, die materialen… Die kleuren!! Wauw!!

Waarom ben je zo’n fan?
Simpel, het werkt voor mijn kinderen en ze vinden het leuk. Daarnaast kan je met 1 bord niet 1 ding doen maar héél veel!

Je kan bijvoorbeeld met een simpel bord als dat van de egel het volgende doen:
– balletjes opleggen
– halve balletjes met magneetjes opleggen
– bouten en moeren op bevestigen
– wasknijpers erop zetten
– pomponnetjes door de gaatjes duwen
– bovenstaande combineren met dobbelstenen (kleuren en/of aantallen)

Dit alles kan je op vrije basis doen of met de voorbeeldkaarten die je erbij krijgt. Je kan kiezen om deze kaarten mee te bestellen of om ze in pdf te ontvangen en ze zelf te printen (en lamineren). Ik koos voor dat laatste en printte ze per 2 op 1 A4 af om zo de kost toch nog te drukken. Ik heb wel een zeer zuinige printer als het op inkt aankomt. Heb je dat niet, dan kan je ze beter bestellen.

Daarnaast kan je er ook gewoon meer mee doen dan de motoriek oefenen. Op onderstaande foto, met roze rekkertjes, was Charlotte haar bord in groepjes van 3 aan het verdelen en moest ze de stokjes die over waren tellen.

Ook wordt er bij elke set een handleiding meegestuurd. Geloof mij, zonder inspiratie vallen kan gewoon niet. Het is niet zomaar een velletje papier, maar een degelijk boek vol tips en trics. Zo’n handleiding toont voor mij altijd de passie en overtuiging van de maker. Leerstudio heeft dit ook zo uitgebreid en ook daar voel je de passie en overtuiging.

Zijn de borden uit hout gemaakt?
Neen, dat waren ze vroeger wel. Sinds de nieuwe borden (in kleur) zijn ze dat niet meer en daar ben ik persoonlijk heel blij om. Hout is zwaar en zo’n stapel houten borden zou echt héél veel wegen. Als echtgenote van een schrijnwerker geef ik nochtans meestal de voorkeur aan hout.
Waarvan de borden wel zijn gemaakt, kan ik niet echt zeggen. Het is ook geen plastiek volgens mij.

In elk geval zijn ze super licht en erg kwalitatief. Zelfs na een maand dagelijks en intensief gebruik is er nog geen krasje te bespeuren. Zelfs niet bij de borden waarop je de wasknijpers kan gebruiken.

Oh ja, ze zijn ook veilig om te laten vallen en mee te gooien volgens mijn kinderen, al zie ik dat liever niet gebeuren.

Hoe berg jij je borden op?
Ik ben heel gevoelig aan het opbergen van spullen. De kinderen moeten het zelf kunnen pakken en opruimen. Dat is voor mij echt héél belangrijk. Als dat niet kan, dan wordt het amper gebruikt. Ik heb het dus opgelost met 2 karretjes van Ikea. Ook de bamboo bakjes komen uit Ikea, allen naar de keuken- en badkamerafdeling!

Kimberley, wat een prijzen!
I know… Ik moest toch ook even slikken toen ik mijn bestelling heb geplaatst. Ook hier groeit het geld, jammer genoeg, niet aan de bomen en die ezel die centjes legt… Njah, mijn kinderen hangen wel de ezel uit bij momenten, maar centjes leggen doen ze niet.

Wie me op Facebook en/of Instagram volgt, heeft dan ook gezien dat ik heel wat spullen heb verkocht de afgelopen periode. Ik heb keuzes gemaakt en ben streng geweest voor mezelf. Ik heb zo ontzettend veel materiaal, nu wat minder natuurlijk, dat misschien 1x per jaar werd gebruikt. Het was zo erg dat mensen dachten dat ik altijd maar nieuw materiaal toonde terwijl ik sommige dingen echt al jaren in mijn kast had liggen.

Toen bleek dat de motoriekborden van Handige Handen echt veel zouden gebruikt worden, heb ik dan ook de rest buiten gezwierd. Op die manier werd gans mijn pakket eigenlijk ‘terugbetaald’. Maar zelfs als dat niet het geval was dan had het me niet kunnen schelen.

Het is zijn geld écht waard. Ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik deze investering heb gedaan, want een investering is het. Een investering in de ontwikkeling en dus toekomst van mijn kinderen en dan kan het mij niet zoveel schelen wat het mij kost. Dan laat ik er echt wel andere dingen voor. Ik ben zo’n moeder die liever een boterham minder eet, dan haar kinderen niet te geven wat ze nodig hebben.

De kracht van thuisonderwijs… 100% op maat van elk kind.

En ja, er zijn goedkopere alternatieven als je naar borden individueel gaat kijken. Maar die individuele borden die je elders kan kopen hebben maar 1 mogelijkheid (bijvoorbeeld balletjes leggen) en komen niet met zo’n uitgebreide handleiding. Als je alles goedkoper elders gaat kopen, maar toch tot het geheel van Handige Handen wil komen, dan ga je evenveel of zelfs meer kwijt zijn. Het verschil zit hem natuurlijk in het feit dat je hier met pakketten zit. Maar dan is mijn tip… Hou de website van Handige Handen in de gaten, want soms verkoopt ze bepaalde motoriekborden ook apart.

Voor mij primeert hier op de eerste plaats dat het moet aanspreken, als het dat niet doet mag het bord zo goedkoop of duur zijn als het wil. In de kast brengt het op het einde van de rit dan evenveel op, niets. Vervolgens wil ik ook kwaliteit. Ik wil het langer dan 1 jaar kunnen gebruiken, in dit geval zeker 4! Als laatste wil ik bij zo’n zaken ook wel dat de maker weet wat die doet en dat er enige kennis achter zit. Het gaat namelijk over de ontwikkeling van mijn kinderen.

Ieder moet deze keuze voor zichzelf maken.

Allemaal goed en wel… Waar koop ik ze?
Op slechts 1 plaats! De site van schrijfritmiek zelf.

Nog vragen? Post ze hieronder en ik vul het artikel graag aan.


Meer artikels lezen over educatief materiaal om de fijne motoriek te oefenen? Dat kan hier:
Fijne motoriek on a budget
Aximo
Spelen met scheerschuim
Verrassend leerrijk, Fold-a-pick

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!