Als we denken aan memory dan denken we aan een spelletje voor voornamelijk kleuters en jonge kinderen. Toch is dat niet altijd het geval.
Ik ontdekte sinds een aantal maanden een reeks van memory spellen welke ideaal zijn voor oudere kinderen en ja, zelfs voor volwassenen.

We hebben er zelf 5 van, maar er zijn er meer. Die anderen zijn voor ons niet zo interessant. Ze hebben als thema honden of katten. Leuk natuurlijk, maar niet iets dat hier direct aanspreek of inzetbaar is tijdens de lessen.

Welke hebben we wel?
Vlinders
Met deze begon het allemaal. Ik kocht deze voor ons thema vlinders en hij was zo’n grote hit dat ik al snel voor volgende thema’s ook op zoek ging naar een gepaste memory.

Bij de memory van de vlinders moet je 2x dezelfde vlinder zoeken. Op het ene kaartje heeft hij zijn vleugels open en op de andere gesloten. Dat klinkt misschien gemakkelijk, maar in werkelijkheid is dat behoorlijk moeilijk. Een vlinder die met open vleugels heel kleurrijk is, kan bijna volledig bruin zijn met gesloten vleugels.

De vlindermemory kan je hier kopen.

Dier & sporen
Deze is een iets gemakkelijkere. Je moet de dieren koppen aan hun pootafdruk. Goed kijken is de boodschap, want sommige pootafdrukken lijken wel heel erg hard op elkaar.

Dier & sporen kan je hier kopen.

Bomen
Dit was de derde die we kochten. Ik kocht hem vooral uit frustratie, omdat ik na een natuurgroep opmerkte dat mijn kinderen nog steeds een heel aantal eenvoudige bomen niet kunnen herkennen aan hun bladeren. Het is nochtans leerstof die elk jaar terugkomt.

Een leuke manier om te oefenen en vooral om bomen te leren kennen waarvan ook ik nog nooit had gehoord.

Het bomen memoryspel kan je hier kopen.

Vogels
Hier moet je het mannetje en het vrouwtje bij elkaar zoeken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ontzettend verbaasd was hoe groot het verschil kan zijn tussen een mannetje en vrouwtje van hetzelfde soort vogel.

Het memoryspel vogels kan je hier kopen.

Hollandse meesters
Ik en kunst… Eerlijk is eerlijk, ik ken echt niets van kunst. Bij deze memory is het de bedoeling dat je 2 schilderijen van dezelfde schilder aan elkaar gaat koppelen. Je leert dus goed te kijken naar de technieken die de schilders gebruiken.

Deze hebben we nog maar pas, maar hij is nu al mijn persoonlijke favoriet van de 5. Al zou ik de andere 4 ook niet meer kunnen missen.

Hollandse meesters is hier te koop.

Nog leuk om te weten
Bij elke memory wordt er een boekje of uitvouwblaadjes met extra informatie bijgeleverd. Zo leer je over elke vlinder/vogel/boom/… ook weer wat extra dingen.

Daarnaast zijn het niet de kleinste memory’s. Elke memory bevat namelijk 50 kaartjes en dus 25 paren.

En dan last but not least… De memory is van stevige kwaliteit, de prenten zijn prachtig getekend en ze zijn helemaal niet duur voor wat je krijgt.

Zoek je een toffe memory over fruit? Check dan zeker deze even.

Zoek je nog meer leuk educatief materiaal? Kijk dan zeker in onze categorie ‘educatief materiaal’. Zeker nu de feestdagen er aankomen, kan je misschien wel wat leuke tips gebruiken.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!