Eigenlijk zou de titel moeten zijn ‘Informatieve samenleesboeken voor kleuters’, want de reeks waarover ik het in dit artikel ga hebben, is een reeks voor kleuters. Toch vind ik ze meer voor kinderen vanaf het eerste leerjaar en zelfs kinderen van het tweede leerjaar kunnen hier nog heel wat mee. Na dit artikel gaan jullie dan ook begrijpen waarom.

Welke boeken uit de reeks heb ik?
Ik heb zowel jaarpakket 1 als 2 en dus alles boekjes, goed voor 18 stuks. Waarom? Omdat ik ze allemaal uit de bib haalde en bijhield. Ik gaf ze weer binnen en nam ze de week erna weer allemaal mee. Nu ja, allemaal… Ze hadden nog niet eens de helft in hun assortiment. Als ik boeken van de bib zo vaak en lang gebruik, dan kan ik ze beter zelf kopen zodat andere mensen en vooral kinderen ook de kans krijgen om met deze boekjes aan de slag te gaan.

Je kan elk boekje uit de jaarpakketten ook individueel kopen op eentje over Sinterklaas na. Ik vermoed dat deze eruit is gehaald vanwege de zwarte Pieten kwestie. Deze hebben wij dus ook niet. Al leek hij me wel erg leuk en vind ik het dus wel een beetje jammer. Ik snap het wel.

Over de boekjes zelf
Alle boeken gaan over een bepaald thema, denk aan dieren, herfst, eten en drinken, uitvindingen, muziek, vakantie, communicatie, … Elk boekje uit de reeks heeft een ander thema en dat is zo voor alle boekjes. De boekjes uit jaarpakket 1 hebben dus andere thema’s dan de boekjes uit jaarpakket 2.

De opmaak
De opmaak van elk boekje is hetzelfde. Ik haal even 1 boekje uit de reeks om als voorbeeld te gebruiken ‘Wie is de B AA S?’
Zoals je merkt aan de manier waarop ik de titel schrijf, is er 1 woord uitgelicht. Dit is ook het eerste woord waarmee het boek begint. In dit geval dus ‘baas’

Op de linkse pagina staat er een zwart gedrukte tekst met daarin in het woord ‘baas’ in het rood gedrukt. En hier komt het kleuterniveau naar boven. Je kan met je kind het woord ‘baas’ gaan ontleden vanwege de manier waarop het bovenaan het blad is geschreven ‘B AA S’. Je kan je kleuter nu telkens het rode woordje ‘baas’ laten lezen terwijl jij de rest leest.
De zwart gedrukte tekst is wat mij betreft niveau tweede leerjaar.

Op de rechtse pagina staat dan weer tekst die je kind zelf kan lezen, als het al enige leesonderwijs heeft gekregen. Deze tekst in niveau eerste leerjaar.
De zinnetjes op de rechtse pagina werken toe naar het woord dat op de volgende pagina in het rood gedrukt zal staan.

De laatste pagina van het boek vertelt steeds iets kort over de auteur van het boek op hetzelfde niveau als de rest van het boek. Dit is heel kort en ook erg leuk om te lezen. Een toffe toevoegingen die de boekjes compleet maakt.

Het thema
Het thema van het boekje komt op kinderniveau aan bod doorheen de teksten. Het boekje ‘Wie is de B AA S?’ gaat over dieren en stelt op een leuke en grappige manier in vraag wie de baas van de dieren is. De zwaarste, olifant? Of de verdedigende hond die hapt? Misschien is het wel de muis waar zelfs het zwaarste dier bang voor is?

Je kind leert terwijl hij leest (of voorgelezen wordt) verschillende kenmerken van dieren.

Waarom ik ze altijd maar weer uit de bibliotheek mee nam
Victor is grote fan van de boekjes. Het zijn zowat de enige boekjes die hij samen met mij wil lezen. Hij vindt ze grappig en oefent de uitspraak van de rode woorden ermee. Leren lezen blijft erg moeilijk, maar als hij al voorgelezen wil worden en zijn aandacht erbij kan houden om zo de rode woorden te zeggen, dan leert hij alweer super veel bij.

Het heeft ook geen zin om steeds met 101 soorten boekjes te komen aandraven als ze er geen interesse in hebben. Voor mij maakt het helemaal niet uit wat ze lezen of voorgelezen krijgen, zolang ze er maar plezier in hebben. Leesplezier is voor mij echt het belangrijkste als het op boeken aankomt.

Dus lezen wij elke dag een boekje uit deze reeks en alle 18 dagen beginnen we opnieuw aan de reeks totdat Victor ze niet meer leuk vindt. Al kan dat heel lang duren bij hem.

Jaarpakket 1 is hier te koop.
En jaarpakket 2 kan je hier kopen.

Nog meer leuke boekentips nodig voor jonge kinderen?
Kleine Adam
Een giraf kan niet dansen
Gewoon zoals je bent
De vier kaboutertjes door de seizoenen heen
Gevoelens leren met het kleurenmonster
Alle boekentips vind je hier

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!