Het avontuur in het dierenrijk bevat 4 kennisspellen die uiteraard betrekking hebben tot dieren. Het is 1 van de Tiptoi spellen waar ik zelf echt grote fan van ben. Ook de kinderen spelen deze graag en dat is niet zo vreemd. Het is echt erg leuk en ze leren er super veel van bij. Het spel staat dan ook standaard in onze themahoek van zodra we iets leren over dieren.

De 4 kennisspellen:
– Dieren en hun eigenschappen
– Dierengeluiden raden
– Dierensporen raden
– Dieren rangschikken

Net zoals bij alle Tiptoi spellen krijg je bij elk kennisspel de mogelijkheid om te kiezen tussen het spel alleen spelen of met 2 tot 4 spelers. Dat is wat ik ook zo leuk vind aan Tiptoi. Je kan het gewoon ook altijd alleen spelen.

Vrij ontdekken
Door op het symbool ‘ontdekken’ te drukken kan je gewoon vrij op de prentjes van de dieren tikken met de pen waarna je alle informatie over dat dier krijgt.

Alle eigenschappen van de dieren staan ook achteraan in de handleiding. Dit is eigenlijk de oplossing van het spel ‘dieren en hun eigenschappen’ maar dus ook gewoon nuttig om vrij te gaan ontdekken.

Dieren en hun eigenschappen
Dit is het enige spel in deze doos dat 2 moeilijkheidsniveaus heeft. 1 voor kleuters vanaf 4 jaar en 1 voor kinderen vanaf 6 jaar.

Bij dit spel leg je de dierentuin (het startpaneel) in het midden en leg je alle dieren puzzelstukken omgekeerd op de tafel. Iedere speler neemt nu 8 dieren puzzelstukken en legt deze nu met de afbeelding naar boven aan zijn eigen start puzzelstuk. Al de overgebleven stukken zijn niet nodig deze spelronde.

Vervolgens gaat dierenverzorger Tim vertellen welke dieren hij zoekt. Dit doet hij door te zeggen dat hij een dier zoekt met een bepaalde eigenschap zoals een dier dat eieren legt bijvoorbeeld. Vervolgens wordt deze vraag aan elke speler gesteld. Denk jij dat je een dier hebt dat eieren legt dan tik je dit dier aan met de pen. Heb je het juist dan mag je jouw dier vast hangen aan de dierentuin. De eerste die al zijn dieren in de dierentuin kan plaatsen is gewonnen.

Dierengeluiden raden
Dit spel is voor kinderen vanaf 4 jaar, maar onderschat het niet… Zo gemakkelijk is het niet om al die dierengeluiden te raden.

Voor dit spel heb je enkel de 25 puzzelstukken nodig met daarop het oranje symbool voor dierengeluiden. Alle andere heb je niet nodig.
Alle stukken worden in het midden gelegd en er wordt nu een dierengeluid afgespeeld. Kan jij raden welk dier het is? Als het juist is mag je het dieren aan jouw start puzzelstuk bevestigen. Het spel is afgelopen van zodra er iemand 5 dieren heeft kunnen raden en aan zijn start puzzelstuk heeft kunnen bevestigen.

Dierensporen raden
Deze is voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ook deze is niet te onderschatten. Ik ken namelijk niet alle pootafdrukken van alle verschillende dieren.

Bij dit spel gebruik je enkel de 21 puzzelstukken met daarop het groene symbool voor dierensporen en alle sporenfiches. De dieren puzzelstukken worden in het midden van de tafel gelegd. De sporenfiches worden afgedekt op 1 stapel gelegd.

Is het jouw beurt dan draai je een sporenfiche om. Kan jij het juiste dier vinden dat bij de sporenfiche hoort? Als je op het juiste dier kan tikken met de pen dan mag jij het dieren puzzelstuk aan jouw start puzzelstuk bevestigen.

Ook bij deze is de winnaar diegene die als eerste 5 dieren aan zijn start puzzelstuk heeft weten te bevestigen.

Dieren rangschikken.
Ook deze is voor kinderen vanaf 6 jaar en persoonlijk is dit spel mijn favoriet. Je hebt alle 50 dieren puzzelstukken nodig welke omgedraaid in het midden van de tafel worden gelegd en de sporenfiches worden omgedraaid op 1 stapel op de tafel gelegd.

Er worden 8 dieren puzzelstukken omgedraaid met de afbeelding naar boven gericht op tafel. Nu kan je beginnen spelen.

Eerst moet je op de 8 dieren puzzelstukken drukken die eerder werden omgedraaid. Nu weet Tim de dierenverzorger met welke dieren er zal gespeeld worden. Vervolgens noemt hij een eigenschap waarop je de 8 dieren moet sorteren. Dit kan zijn op lengte, gewicht, aantal jongen in 1 keer, snelheid of levensduur in de vrije natuur. Je moet ze steeds sorteren te beginnen bij de laagste waarde (dus kleinste, lichtste, …) en zo verder tot de hoogste waarde (dus grootste, zwaarste, …).

De eerste speler die aan de beurt is moet dus op de laagste waarde drukken. Is dit juist dan krijgt deze speler een medaille (dierenfiche) en is het aan de volgende speler om het volgende dier aan te tikken. Dit gaat verder tot alle 8 de dieren in de juiste volgorde liggen.

Soms gebeurd het dat er 2 dieren dezelfde waarde hebben, het maakt dan niet uit welke van de 2 eerst komt.

Als alle 8 de dieren juist liggen, moeten er 8 nieuwe dieren worden omgedraaid. Na 3 rondes is het spel afgelopen en is diegene met de meeste medailles de winnaar.

Wat wij vinden van ‘Avontuur in het dierenrijk’?
We vinden het 1 van de leukere spellen van Tiptoi. Het is niet zo snel gedaan als sommige andere Tiptoi spellen en het is super leerrijk. ook als volwassene kan je nog leuk meespelen, want niet alles dat wordt gezegd weet je. Althans… Ik toch niet. Zeker een aanrader dus!

Avontuur in het dierenrijk kan je hier kopen en je kan er ook een filmpje van bekijken.

Nog meer TipToi spellen ontdekken?
– Tiptoi voor jonge kleuters
– Tiptoi: Starterset wereldatlas
– De hongerige getallenrobot
– Het mysterie van het getalleneiland
Tiptoi: De magie van het lezen

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!