Ik ontdekte deze reeks een tijdje geleden toen ik op zoek was naar een luchtige manier om de oudste al wat voor te bereiden op zijn lessen geschiedenis. Persoonlijk heb ik liever dat hij eerst aardrijkskunde doet, daar ben ik zelf veel beter in. Echt geschiedenis… Bweikes! Maar de zoon wil geschiedenis en de zoon moet het doen, dus de zoon heeft het laatste woord.

‘Handboek voor historiehoppers’ is een reeks, van op dit moment 3 boeken.
– Het oude Griekenland wat en #hoedan
– Het oude Rome wat en #hoedan
– de middeleeuwen wat en #hoedan

Over de boeken zelf
De boeken vertrekken vanuit het standpunt dat je pas echt iets hebt aan je kennis over geschiedenis als je een tijdreisvakantie gaat maken en dat doe je dus in het boek.

Van zodra je het boek opent en begint te lezen, kan je niet anders dan verder lezen. Ze zijn zo ontzettend leuk en grappig geschreven. Zo begin je in het boek ‘het oude Griekenland’ al met een aansprakelijkheidsclausule waarbij je door het lezen van het boek akkoord gaat met 8 puntjes.

Ik geef je mijn drie favoriete:
1. In het beste geval heb je in het oude Griekenland matig bereik met je mobiele telefoon. Roamingkosten kunnen behoorlijk oplopen. Als je je telefoonrekening pas betaalt bij thuiskomst, kun je een rekening van 2600 jaar achterstallige kosten krijgen.
6. Het heeft geen zin om terug te reizen in de tijd om Euclides, de vader van de meetkunde, te ontvoeren. Je moet je wiskundehuiswerk gewoon zelf maken.
8. Als je de verloren stad Atlantis vindt, leg die van netjes terug op zijn plaats.

Voor mijn zoon is zo’n begin van een boek al meteen een voltreffer. Het mag dan namelijk wel een geschiedenisboek zijn, toch worden de hedendaagse dingen zoals een mobiele telefoon erbij gehaald. Zo spreekt het kinderen meteen aan.

De 3 boeken zijn van begint tot einde ook op deze manier geschreven. Vol grappen en grollen waarbij wordt verwezen naar het heden. Zo worden ook meteen de verschillen tussen vroeger en nu duidelijk.

Een voorbeeld van zo’n verschil uit ‘het oude griekenland’ is dat als je graag een echte local uit het oude Sparta wil bezoeken, je best eerst naar de sportschool gaat en ook de zonnestudio best een bezoekje brengt. Ze vertellen dan waarom je dat best kan doen.

Als mijn oudste zoon de boeken leest dan zit hij de hele tijd hardop te lachen en roept hij continu ‘Moet je dit horen!!’. Elke keer leest hij dan een stuk voor en elke keer liggen we allemaal dubbel van het lachen. Het leukste voor mij als mama, naast mijn zoon zoveel plezier te zien hebben met een boek, is dat hij gewoon ook echt veel leert op deze manier. Zonder dat hij het weet leert hij ontzettend leuke dingen uit de geschiedenis en doordat het op zo’n ongedwongen manier gaat, onthoudt hij die dingen ook echt.

Nuttige informatie
De boeken zijn wat mij betreft voor kinderen vanaf 8 jaar, maar mijn bijna 12 jarige is dus ook nog grote fan.

De boeken zijn helemaal niet duur, ze kosten namelijk maar 12,50 euro per stuk en daarvoor krijg je toch een stevige hardcover van gemiddelde 145 pagina’s.

De boeken zijn geschreven door Jonathan W. Stokes.

Je kan alle handboeken voor historiehoppers hier kopen en inkijken. Wat mij betreft zijn het echt stuk voor stuk aanraders en ik hoop ontzettend hard dat er nog uit deze reeks gaan verschijnen. Ik zal dan in elk geval op de eerste rij staan om ze te bestellen.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!