Ik heb het niet over echt educatieve gezelschapsspelletjes, maar wel over de gewone familiespellen. Ja, ook deze kan je educatief inzetten. In dit artikel vind je er 2 voor kleuters en 2 voor oudere kinderen. Ze kregen deze 4 spelletjes voor Sinterklaas en ze werden hier de voorbije dagen dan ook veel gespeeld.

My first La Cucaracha
Er is nu een kleutervariant van La Cucaracha van Ravensburger, namelijk my first La Cucaracha. Dit spel is voor kinderen vanaf 3 jaar, maar onze 2,5 jarige speelt al vrolijk mee. Wel onder toezicht zodat er geen kleine balletjes in de mond verdwijnen.

Op het eerst zicht is dit een eenvoudig spelletje. Je leg de balletjes op het bord en je laat de kakkerlak lopen. Balletje in het gaatje? Geen probleem, je legt een nieuw op het speelbord totdat al jouw balletjes zijn verdwenen.

Dat kan educatiever toch? Het spel leent zich uitermate goed tot het leren van de 4 gebruikte kleuren in het spel, namelijk rood, oranje, groen en paars. Benoem elke keer de kleur van het balletje dat verdwijnt en sorteer ze daarna in de gekleurde kisten. Daarnaast leer je ook welke groenten deze kleur hebben.

Onze 3 jongsten vinden het spel geweldig leuk en lachen zich ermee te pletter.

My first La Cucaracha is hier te koop.

Dokter Bibber Dierenarts
Deze is voor kinderen vanaf 6 jaar volgens de doos, ik zeg 2,5 jaar. Echt, onze jongste is er zot van! Dokter Bibber Dierenarts van Hasbro Gaming is de voorloper van de gewone Dokter Bibber.

Je stopt 1 van de spulletjes in de mond van de hond en je loodst hem met de ‘pen’ naar buiten. De pen en de spulletjes zijn magnetisch. Van zodra de pen datgene dat je naar buiten wil halen los laat, gaat de zoemer af.

Voor jonge kinderen kan je het speelbord plat leggen en voor de oudere zet je het recht. Als het recht staat en je lost datgene dat je uit de hond wil verwijderen dan valt het uit de hond zijn buik en moet je weer opnieuw beginnen.

Waar moeten de spulletjes weer naar buiten? Langst zijn achterwerk natuurlijk! De hond zal van opluchting een stevige wind laten of blaffen. Hilariteit verzekerd.

Wat hier zo educatief aan is? De fijne motoriek natuurlijk! De kinderen oefenen hun oog-hand coördinatie en de pengreep zonder dat ze het weten.

Dokter Bibber Dierenarts is hier te koop.

Cluedo leugenaarseditie
Ken je Cluedo en ben je fan? Dan ga je deze zeker ook leuk vinden. De spelregels zijn eigenlijk helemaal hetzelfde alleen heb je bij deze versie ook onderzoekskaarten. 6 ervan bevatten een opdracht die je mag doen (waarheid) en 6 ervan zijn leugens. Deze mag je ook doen, maar enkel als niet wordt betrapt op het liegen.

Wat is er nu educatief aan liegen? Niets! Helemaal niets natuurlijk, maar het geeft je wel een opening tot gesprek. Daarnaast leer je op een speelse manier dat voorgelogen worden zonder dat je het weet echt niet leuk is. Toch een waardevolle les lijkt me.

Leer je je kind dan niet liegen? Nee! Elk kind komt uiteindelijk op een leeftijd dat het gaat liegen tegen je. Ja, ELK kind. Je mag nog zo hard roepen dat jouw kind dat niet gaat doen en je het je kind leert en, en, en, … Geloof mij… Op een dag gaat jouw kind staalhard in je gezicht liegen.

Dit spel is een leuke opening op er een gesprek over aan te gaan als je kind echt vaak liegt en het op een leuke manier te laten ervaren dat het gewoon niet leuk is om voorgelogen te worden. Je kind gaat heus niet vaker of meer liegen of plots wel liegen door een spelletje te spelen.

Cluedo leugenaarseditie is hier te koop.

Woordwizard Flash-Bac dobbelspel
Dit dobbelspel van MegaBleu is een kei tof spelletje om in te zetten tijdens de taallessen.

Je rolt de dobbelstenen en kiest 1 van de dobbelstenen uit en legt hem bij je. Nu mag elke andere speler ook een dobbelsteen kiezen. Als iedereen zijn dobbelsteen heeft, dan draait de speler die aan de beurt is de bovenste letter van de stapel in het midden om en wordt de zandloper ook omgedraaid. Iedereen heeft nu 90 seconden om 3 woorden te zoeken die beginnen met de letter van op het kaartje en passen bij het thema van zijn dobbelsteen. Daarnaast mag je ook nog evenveel woorden zoeken met die letter als je tegenspelers hebt. Deze woorden moeten passen bij 1 of meerdere thema’s van de dobbelstenen die bij je tegenspelers liggen.

Als de 90 seconden op zijn zegt iedereen om de beurt de 3 woorden die hij/zij heeft gevonden bij zijn dobbelsteen, maar let op! Als 1 van je tegenspelers 1 van deze woorden ook heeft opgeschreven dan moet jij hem op jouw blaadje doorstrepen. Voor elk woord dat je niet moest doorstrepen krijg je een punt. De eerste met 15 punten is gewonnen.

Dit spel is echt ideaal om de woordenschat van je kind (en jezelf) uit te breiden. Zeker een aanrader!

Woordwizard Flash-Bac dobbelspel is hier te koop.

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden. Dit artikel bevat ook een gekregen artikel, dit verandert niets aan mijn eerlijke mening over het product zelf.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!