SmartGames zondag is al een tijdje voorbij thuis, zeker nu mijn man weer aan het werk is. Toch blijven we grote SmartGames fans en de nieuwste in ons bezig is Jaak en de Bonenstaak. Deze past perfect in het rijtje met SmartGames binnen het sprookjesthema.

Over het spel zelf
Jaak en de bonenstaak wordt geleverd met een speelbasis, 10 blokjes, een wolk, kasteel, prentenboekje en opdrachtenboekje. Het opdrachten boekje bevat 60 opdrachten. 30 daarvan gaan in 3 niveaus (starter, junior en expert) zijn met de afbeeldingen zonder de reus. De andere 30 zijn met de reus. (niveau junior, expert en master).

De bedoeling van het spel is dat je de blokjes bovenaan op het speelbasis zet, ze vallen dan naar beneden maar opgelet! De blokjes draaien rond. Wat dus bovenaan was, komt onderaan te staan en wat vooraan was, staat plots achteraan. Dit zorgt voor heel wat nadenkwerk en dat lijkt simpeler dan je denkt.

Ben je klaar dan zet je de wolk en het kasteel bovenaan de speelbasis en ben je klaar. Wil je opnieuw spelen dan duw je de blokjes onderaan uit de speelbasis. Gewoon zachtjes tegen duwen en hop, ze vallen er uit.

Wat wij er van vinden
First things first. Het spel is bedoeld voor kinderen van 4-7 jaar, maar voor deze keer ben ik het echt niet eens. Natuurlijk kunnen ze aan 4 jaar die blokjes er op zetten en ze vinden het geweldig leuk om ze naar beneden te zien vallen, maar mijn 5-jarige heeft echt geen inzicht in hoe het blokje dan beneden uitkomt. Ze doet dus maar wat en kan bijgevolg de opdrachten niet doen. Onze bijna 7-jarige kan dat wel. Hij maakt dus vlotjes de gemakkelijkste opdrachten. Thibeau, 10 jaar die speelt het spel zo weer uit. Al heeft hij het toch ook niet altijd van de eerste keer juist hoor. Mijn mening? Ideaal voor kinderen van 5/6 jaar tot en met 10 jaar.

Het spel is zeker een leuke aanwinst. Ik heb zelden het zelf van de eerste keer juist en speel er zelf nog graag mee al is het natuurlijk wel net iets te gemakkelijk voor mij. Het is gewoon leuk.

De wolk en het kasteel zijn leuk om te zien, maar voegen helemaal niets toe aan het spel zelf. Hier blijven ze altijd in de doos zitten, maar dat maakt natuurlijk helemaal niet uit.

Jaak en de Bonenstaak is hier te koop.

Nog meer SmartGames ontdekken?
– Froggit: Een SmartGame voor het hele gezin
– Favoriete SmartGames voor 3+
– 3x SmartGames met magneten
– SmartGames en hoogbegaafd – 3 favorieten
– SmartGames: IQ-Arrows
– 4 uitdagende sprookjes
– Favoriete SmartGames voor kinderen van(af) 6 jaar.
– SmartGames on ice
– 2 stoere compact SmartGames
– SmartGames voor autofreaks
2 SmartGames voor de allerkleinsten

*Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Voor jullie hetzelfde, maar ik krijg een klein procentje op de verkoop zodat ik de blog draaiende kan houden. Dit artikel bevat ook een gekregen artikel, dit verandert niets aan mijn eerlijke mening over het product zelf.

Volg en vind ons leuk op:

Deze zijn ook erg leuk!